Comisia Europeană investighează ajutorul de stat acordat Complexului Energetic Hunedoara

             Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane RON) producătorului de energie „Complexul Energetic Hunedoara” (denumit în continuare „CE Hunedoara”), care se afla într-o situație de dificultate financiară încă din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de șase luni. În plus, printr-o decizie separată, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa șase milioane euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și solicită, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, faptul că respectiva întreprindere contribuie la costurile aferente restructurării sale și că orice eventuale denaturări ale concurenței sunt limitate.

În acest stadiu, Comisia nu este convinsă că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat.

În primul rând, CE Hunedoara a intrat în procedura de insolvență în 2016 (suspendată în prezent), cu datorii de peste 500 de milioane euro față de diferite organe de stat. În această sumă intră o parte din împrumutul pentru salvare acordat de România întreprinderii CE Hunedoara în 2015, un împrumut menit să finanțeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum și împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara începând cu 2015 pentru a menține întreprinderea pe linia de plutire.

În al doilea rând, planul de restructurare nu prevede o contribuție perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare și nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenței, ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului. Comisia își va continua investigațiile pentru a afla dacă preocupările sale inițiale se confirmă. În același timp, Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu autoritățile române pentru a găsi o soluție viabilă pentru activele CE Hunedoara prin care să se asigure că această întreprindere continuă să furnizeze energie electrică, să diminueze costurile suportate de consumatori și să limiteze sarcina suportată de contribuabilii români. Deschiderea unei investigații oferă părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu anticipează rezultatul acesteia.

CE Hunedoara este succesorul legal și economic al întreprinderilor Termoelectrica și Electrocentrale Deva. În urma unei investigații amănunțite inițiate în aprilie 2012, Comisia a concluzionat, într-o decizie separată, că prin contractele încheiate între Hidroelectrica, Electrocentrale Deva și Termoelectrica, ultimele două întreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului că prețurile pe care Hidroelectrica le-a plătit întreprinderilor respective pentru energia electrică au fost peste nivelul pieței. Termoelectrica și Electrocentrale Deva – sau succesorul legal și economic al acestora, în prezent CE Hunedoara – trebuie să ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridică la 26,27 milioane RON (aproximativ 6 milioane EURO), fără a include dobânzile. Prin urmare, înainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat în trecut întreprinderilor Electrocentrale Deva și Termoelectrica (Electrocentrale Paroșeni).

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: