Daruri muzicale pentru doamne și domnișoare pe scena Palatului Cultural din Lupeni

            Martie este luna femeii, acestea sunt adevărate eroine, care luptă pentru scopurile lor și trec prin viață cu fruntea sus, indiferent de greutăți. Și pentru toate acestea, Primăria și Consiliul local Lupeni, la inițiativa primarului Lucian Resmeriță, au organizat primele două evenimente dedicate femeii, ai căror protagoniști au fost, Cătălin Stepa, Jul Baldovin, componenții Ansamblului Mesagerii Iubirii, coordonați de inimosul coregraf Marianne Peptenaru, precum și elevii pregătiți de Simona Ionașc.

     Zestrea unei naţiuni o constituie valorile sale culturale şi tradiţionale: graiul, portul, obiceiurile şi religia. Când acestea sunt pe cale de dispariţie putem vorbi de un proces ireversibil de degradare a naţiunii şi chiar de dispariţie a acesteia. Astăzi, când facem parte din familia unită a ţărilor europene, când relaţiile dintre aceste state, bazate pe încredere şi întrajutorare, sunt mult mai prietenoase, când graniţele devin treptat doar imaginare, naţiunile pot dăinui în timp prin ce au mai trainic şi mai valoros.

Pentru ca generaţiile care ne urmează să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră, a celor cu misiunea de educatori, să le lăsăm cât mai puţin alterată zestrea de care vorbeam, pentru a ne recunoaşte şi a nu uita că am fost şi că suntem români.Oriunde, în Europa şi în lume, oricâtă unitate în diversitate ar exista, ceea ce ne păstrează identitatea sunt graiul, portul şi obiceiurile. Copiii și tinerii sunt cei care trebuie să ducă mai departe aceste tradiții, iar țara noastră încă se găesc tinere talente care sunt șlefuite de profesioniști, instructori și coregrafi de renume.

Cele două spectacole dedicate lor, femeilor, au  demonstrat că Valea Jiului, Lupeniul este încă,  un izvor nesecat de talente, protagoniștii fiind aplaudati și bisați la scenă deschisă.

Au știut să facă ridice spectatorii în picioare: Delia Stana, Daru Moldovan, Roberta Maxer, Bianca Androne, Alessia Goldan, Camelia Fodor, Ariana Onofrei, Antonia Moraru, Denisa Miel, Miruna Cigmaian, Izabela Ianc, Maria Rapa, Mariana Surd, Raluca San, Rozana Vulcu, Cristian Furdui, Andra Moldovan, Andreea Cocolan, Alexandru și Denisa Curteanu.

”A fost cea mai reușită ediție, sala a fost neîncăpătoare și  a rămas așa până la final… au fost lacrimi de multe ori în timpul spectacolului de emoție, mai ales când a cântat Mariana Surd, s-au remarcat cele două grupuri: Mărțișoare folclorice și Grupul vocal al Școlii Populare de Artă din Petroșani, dansurile celor de la Mesagerii Iubirii au fost extraordinare, pentru efectul pe care-l produc în rândul publicului. Dansul momîrlănesc a fost unul deosebit,  deoarece au participat 22 de perechi. Noi, organizatorii, Marianne Peptenaru și prof. Simona Ionașc  dorim să le mulțumim celor care ne-au ajutat: Primăria și  Consiliul local Lupeni, domnului primar prof. Lucian Resmeriță, dnei consilier local Rodica Cîmpean, pentru că a vorbit așa de frumos în deschidere, prezentatoarei Gheorghița Traicu pentru eleganța-i specifică, directorilor Daniel Ianoși și Dianei Meșter pentru sprijin și susținere, părinților copiilor, publicului spectator care s-a comportat exemplar și nu în ultimul rând, gazdelor noastre de la Palatul Cultural, care ne-au primit și de această dată cu brațele deschise”, a ținut să ne declare Mariannne Peptenaru, coordonatorul Ansamblului Mesagerii Iubirii din Lupeni.

Ziua internațională a Femeii și a mamei a fost sărbătorită încă din antichitate, când grecii o celebrau pe zeița Rhea, mama tuturor zeilor, ziua de 8 martie fiind aleasă Ziua Internațională a Femeii în anul 1913. Conform tradiției, în ziua de 8 martie mamele, soțiile, prietenele, iubitele, colegele, primesc de la jumătățile lor, bărbații, flori și diferite cadouri simbolice, iar copiii le oferă mamelor mici cadouri confecționate cu mânuțele lor. Fiind asociată cu primăvara, ziua de  8 martie este legată simbolic de flori și mai ales de mascota internațională a sărbătorii, care este laleaua. Florile reprezintă primăvara și gingășia și trebuie oferite femeilor de ziua lor.  Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: