După întâlnirea de la Bruxelles, primarului Tiberiu Iacob Ridzi spune: ”CE nu impune de mâine să închidem aceste capacităţi”

   La întâlnirea cu oficialii de la Bruxelles, unde s-a discutat și despre viitorul Văii Jiului a  participat și primarul  municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Concluziile pe care acesta le-a tras au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a prezentat pe larg programul deschis de cei de la Comisia Europeană pentru regiunile miniere, din cele 41 regiuni.

           ”Din discuţiile de la Bruxelles, am înţeles că deja, începând cu anul acesta, 2018, se vor finanţa – undeva după luna iunie când va mai avea loc o întâlnire cum a fost aceasta – proiecte concrete depuse de aceste patru regiuni. La această întâlnire la care am participat, cele patru regiuni şi-au prezentat proiectele şi urmează ca în urma acestor proiecte (finanţate în intervalul 2018-2020) şi în urma experienţelor acumulate de aceste regiuni, în exerciţiul financiar 2020-2027 al Uniunii Europene să fie şi o sumă de bani şi o linie de finanţare pe această temă a zonelor carbonifere în tranziţie. S-a şi spus acolo că discuţiile legate de aceste comunităţi afectate de restructurarea minieră vor viza practic şi au ca ţintă principală păstrarea locurilor de muncă în aceste regiuni, înfiinţarea de noi locuri de muncă şi reducerea migraţiei populaţiei din aceste zone. Vreau să vă spun că din ce am observat din toate acele prezentări la care am participat, cam toate aceste regiuni miniere  se confruntă cu aceleaşi probleme în mare,  este  vorba de migraţie, de pierderea locurilor de muncă, de lipsa de perspectivă şi aşa mai departe(…)”, a spus primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Un rol important în această ecuație îi revine guvernului și altor ministere, care trebuie să prezinte în cel mai scurt timp proiectele care fac referire la zonele miniere. ”Eu cred că este foarte important ca în perioada următoare Guvernul României, Ministerul Energiei să creeze acest grup de lucru, foarte rapid, împreună cu agenţiile naţionale care se ocupă de această treabă şi împreună cu CEH-ul şi cu autorităţile locale. Trebuie să ne punem la masă şi să creionăm cât mai repede aceste programe concrete. Pentru că cei de la Bruxelles au spus: Domnilor, dumneavoastră ştiţi cel mai bine ce faceţi acolo şi veniţi cu nişte proiecte concrete pe care să le discutăm, iar apoi, noi,  să venim cu expertiza noastră şi cu tot ceea ce ne spuneţi şi vedem ce se poate face şi ce nu se poate face. Au spus aşa: Cu cât veniţi mai repede cu aceste proiecte, cu atât intraţi mai repede în acest grup de patru state.  Şi intraţi la finanţare chiar în perioada aceasta, 2018-2020. Veniţi cu aceste proiecte, să avem pe ce discuta! De asta am şi vrut să merg la Bruxelles, ca să văd cum se pune problema legată de zonele miniere aflate în tranziţie. Ce am vrut eu să subliniez este faptul că CE nu impune de mâine să închidem aceste capacităţi de exploatare. Ce am observat este faptul că în centrul acestui program trebuie să fie omul, şi nu eficienţa economică”, a conchis primarul petroșenean.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Dora spune:

    Ar trebui sa ceara finantare pentru demolarea santierelor Hidroelectricii din Defileul Jiului, care polueaza peisajul si alunga turistii, pentru ecologizarea malurilor Jiului si afluentilor sai (gunoaiele din nou alunga turistii). Si pentru plati compensatorii pentru proprietarii de paduri care nu exploateaza padurile (exploatarile forestiere nu atrag deloc turistii). Iar apoi pentru crearea unei retele de pensiuni in Vale. Relativ la potentialul zonei, locurile de cazare sunt absolut insignifiante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: