Dezvoltarea stațiunii Straja stă la mâna guvernului și ministerului Turismului

    Peste 5000 de turiști s-au aflat în weekendul trecut în stațiunea Straja. Dezvoltarea domeniului schiabil, investițiile făcute în infrastructură de autoritățile locale, precum şi promovarea acesteia pe diverite site-uri de specialitate și publicitatea prin presă, a condus la creșterea numărului de turiști care lasă stațiunile montane din Austria precum și altele din țară, pentru a petrece câteva zile în mirifica zonă a Strajei. Iar competițiile și alte evenimente cultural- muzicale întregesc un tablou de succes.

La Cupa Comexim, organizată în weekendul care a trecut au participat peste  147 de schiori din toară țara, de la vârste fragede, de numai doi ani, până la seniorii experientați într-ale schiului. Competiția sportivă a fost întregită  și de primul festival de muzică electronică. ”Pot să vă declar că până în prezent suntem mulțumiți de cum au decurs lucrurile în stațiunea Straja. Adresabilitatea ei a crescut de la lună, la lună și ne bucurăm să-i atragem pe turiștii care, mai odinioară, preferau pârtiile austriece. Pentru funționare la capacitate a pârtiilor am montat acel teleschi nr.2, iar acum toți urcă liniștiți până sus în munte, unde se pot folosi trei pârtii diferite. O investiție deosebită au făcut-o cei din administrația locală din Lupeni, cu acele bariere și amenajarea parcărilor la intrarea în stațiune. Dacă în urmă cu câțiva ani era haos, acum turiștii pot sta liniștiți, urcă în stațiune cu telegondola. Deci profitul este dublu. Se încasează și bani pe parcări și taxa la telegondolă. Vrem să continuăm investițiile și pe viitor, dar avem nevoie și de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalație de transport pe cablu spre Pasul Vâlcan și să o unim cu Straja, urmând ca în final domeniul să cuprindă preste 50 de kilometri de pârtie”, a ținut să declare Emil Părău, cel care a pus suflet și a investit  banii proprii în dezvoltarea stațiunii Straja.

În alte ţări, cei care investesc în infrastructură cu zăpadă artificială şi în gondole sunt ajutaţi de stat. Acest lucru nu se întîmplă și la noi. Sunt investiţii foarte mari care se recuperează într-un timp îndelungat. După ce creezi infrastructura, vin şi banii din impozite. O parte dintre sutele de milioane de euro pe care îi cheltuie anual romanii pe pârtiile din străinătate ar putea să rămână în ţară, dar pentru aceasta,  proiectele trebuie finalizate. Sprijinul poate veni din partea guvernului și ministerului de resort, care ar tebui să finalizeze mult mai repede studiile privind eficiența acestor investiții în zonele ce le deservesc.

Iar, mai nou, guvernul a adoptat zilele trecute un proiect de hotărâre prin care s-au aprobat normele și criteriile de atestare a stațiunilor turistice se modifică și a avea următorul cuprins:  documentaţiile de urbanism în perioada de valabilitate, avizate şi aprobate conform competențelor prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: planul urbanistic general şi regulamentul local aferent acestuia şi/sau, după caz, planul urbanistic zonal şi regulamentul local aferent acestuia.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: